HF 27

God afkøling – godt for klimaet, og for varmeregningen

Vores kunder er blevet markant bedre til at afkøle fjernvarmevandet – til gavn for både klima og økonomi.

Som fjernvarmeselskab kigger vi meget på forskellen på den temperatur, fjernvarmevandet har, når vi sender det ud fra centralen, og den temperatur, det har når det kommer hjem igen – den såkaldte “afkøling”. En høj afkøling giver en god drift af fjernvarmenettet, da det sikrer, at vi ikke skal pumpe mere varmt vand ud i ledningsnettet end højst nødvendigt. Det sparer på energien, og giver et lavere varmetab. Så god afkøling er altså godt for fjernvarmeselskabet, for klimaet, og for den enkelte kunde.

I år har vores kunder i gennemsnit afkølet fjernvarmevandet 4 grader bedre, end for den tilsvarende periode sidste år. Det lyder måske ikke af så meget, men faktisk har det sparet kunderne for ca. 1,4 mio. kr. i motivationsafgift – bare i år.

Der er flere årsager til, at vores kunder er blevet bedre til at udnytte energien i fjernvarmevandet, og få en god afkøling. Dels er flere og flere blevet bevidste om, hvad de selv kan gøre for klimaet, derhjemme og på daglig basis. Dels giver motivationsafgiften, som Holte Fjernvarme indførte for halvandet år siden, et økonomisk incitament til at bruge energien rigtigt, måned for måned – og vi kan nu begynde at se, at den virker.

God afkøling kræver noget forskelligt, afhængig af f.eks. udetemperaturen, din boligs klimaskærm, og størrelse og placering af dine radiatorer. Om sommeren bruger man mindre varme, og det er derfor svært at opnå en lige så god afkøling som om vinteren – men der er stadig ting, du som fjernvarmekunde kan gøre. Du kan se vores tips til god udnyttelse af energien i fjernvarmevandet her.