Tænd endelig for varmen, men…

Når temperaturen er dalet, og nattefrosten så småt sniger sig ind på os, bliver trangen til at stille termostaten på fem og vente på varmen stor. Men vent et øjeblik og læs med her!

Du bør være opmærksom på, at alle rum i din bolig skal helst være opvarmede. Tænd derfor lige meget for alle dine radiatorer, og tænd dem samtidig. En enkelt radiator på fuldt blus bruger ofte mere vand på at lave den samme varme som fire radiatorer på kvart drift.

Hvis du trives bedst med et køligere soveværelse, så hold døren lukket. Et helt koldt rum i din bolig vil nemlig trække varme ind fra de andre opvarmede rum, og du er dermed lige vidt. Sluk ikke radiatoren helt, men skru en smule ned, så du ikke risikerer at skabe kondens.

Skru langsomt op

Du kan med fordel starte med at stille alle dine radiatorer på 3, hvilket typisk svarer til 21 graders varme. I takt med at det bliver mere koldt udenfor kan du langsomt skrue op for varmen efter behov.

Husk at en radiator skal være åben og have luft omkring sig, så gem den ikke bag en sofa eller reol. På denne måde udnytter du fjernvarmen mest effektivt, og du opnår en bedre afkøling og dermed en mindre varmeregning.
Vær opmærksom på at hver ekstra grad øger dit energiforbrug med mindst 5 procent.

Selv om det er koldt udenfor, så luft ud

En lav luftfugtighed giver en god varmefordeling, og når du lufter ud skaber du en lavere luftfugtighed. Så lav gennemtræk med alle vinduer åbne én gang om dagen i 5 til 10 minutter. Det fornyer luften, uden at vægge og møbler når at blive kolde, og det vil derfor være let at varme boligen op igen.

Husk, at lukke for dine radiatorer når du lufter ud, ellers vil de registrere kulden og begynde at varme yderligere op – hvilket blot vil resultere i en større regning.

Hvis din radiator ikke vil blive varm, skal den muligvis tømmes for luft – se vejledning til hvordan du gør her.

Vil du gerne have flere råd til, hvordan du bedst muligt udnytter din varme, kan du læse mere på vores side Brug energien rigtigt.